Harran Üniversitesi Öncülüğünde Genetik Mühendislikte Türkiye ve Dünya Çapında Bir İlk: Süt Alerjisi Taşımayan Buzağılar Dünyaya Geldi
Harran Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi iş birliği ve TÜBİTAK desteğiyle yürütülen çığır açıcı bir projeye öncülük etti. CRISPR-Cas9 teknolojisi kullanılarak sığır embriyolarında Beta-Laktoglobulin (BLG) geni susturuldu ve taşıyıcı ineklere yapılan transfer işlemleri sonucunda biri dişi biri erkek olmak üzere iki buzağı dünyaya geldi.
Projeyi yürüten Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Faruk Bozkaya ve Prof. Dr. Mehmet Osman Atlı, elde edilen bu başarının hem Türkiye’de hem de dünyada bir ilk olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Bozkaya, “Bu çalışma, gelecekte süt alerjisine karşı daha sağlıklı alternatifler geliştirilmesine ışık tutacak” dedi.
Projede ayrıca Aksaray, Dicle, Kastamonu ve Atatürk Üniversitesi ile Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nden akademisyenler görev aldı. Tüp ortamında üretilen sığır embriyolarındaki genetik müdahale, doğal mutasyonlara benzer nitelikte olup, buzağılar yetişkinliğe ulaştığında BLG proteini içermeyen süt veren hayvanların üretilmesi hedefleniyor.
Harran Üniversitesi’nin öncülüğünde yürütülen bu çalışma, süt alerjisine çözüm bulunması, sağlık ve teknoloji alanında ilerleme sağlanması ve ekonomik kazanımlar elde edilmesi açısından büyük önem taşıyor. Üniversitemiz etkili bilimsel araştırmalarıyla hem ulusal hem de uluslararası arenada fark yaratmaya devam ediyor.
Haberler
19/06/2026
Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Mezuniyet Programı Düzenlendi
19/06/2026
Harran Üniversitesi’nin Katkılarıyla 2. Urfa Belgesel Film Festivali Başladı
18/06/2026
Harran Üniversitesi Araştırmacılarından Yapay Zeka Destekli Bakteriyel Tanı Sistemi; BacBacAI Yayına Girdi
18/06/2026
Üniversitemiz Uluslararası Zero Waste Forum’da Yerini Aldı
17/06/2026
Üniversitemiz Kampüslerine “Spor Dostu Kampüs” Sertifikası Verildi
17/06/2026
Üniversitemiz, YÖK’ün “Geleceğin Meslekleri” ve “Bilim İletişimi” Toplantısında Temsil Edildi
17/06/2026
Tıp Fakültesi 2025-2026 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni Düzenlendi
16/06/2026
Paylaşan Eller Final Etkinlikleri Başladı
16/06/2026
Rektörümüz Prof. Dr. Güllüoğlu Uluslararasılaşma Strateji Çalıştayına Katıldı
16/06/2026
Siverek MYO’’da Mezuniyet Coşkusu: Geleceğin Profesyonelleri Uğurlandı





