Harran Üniversitesi’nden Yaşlılara Umut Olacak Proje
Harran Üniversitesi, bilimsel üretkenliğini ve toplumsal fayda odaklı yaklaşımını TÜBİTAK destekli yeni bir proje ile bir kez daha taçlandırdı.
Harran Üniversitesi Siverek Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Dr. Tuğba Gül Dikme’nin yürütücülüğünü, Dr. Öğr. Üyesi Sinem Güneş’in ise araştırmacı olarak yer aldığı bilimsel proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Desteklenen proje kapsamında; yaşlı bireylerde yaygın olarak görülen çiğneme ve yutma güçlüğü (disfaji), sindirim sorunları ve malnütrisyon riskine yönelik, püre kıvamında, katkısız, besinsel açıdan zengin ve fonksiyonel bir mama geliştirilmesi hedefleniyor. Çalışmada, gıda endüstrisinin önemli yan ürünlerinden biri olan kırmızı pancar posası; nohut, yulaf ve keten tohumu gibi doğal bileşenlerle bir araya getirilerek, yüksek protein, diyet lifi, omega-3 yağ asitleri ve antioksidan içeriğe sahip yenilikçi bir ürün formülasyonu oluşturulması amaçlanıyor.
Sürdürülebilirlik yaklaşımıyla tasarlanan projede, kırmızı pancar posasının katma değerli bir ürüne dönüştürülmesiyle hem çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlanması hem de yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik bilimsel ve uygulanabilir bir beslenme çözümü sunulması hedefleniyor. Geliştirilecek mama prototipi; mikrobiyolojik güvenlik, raf ömrü, kıvam ve duyusal özellikler açısından bilimsel yöntemlerle kapsamlı şekilde değerlendirilecek.
Projeden elde edilecek sonuçların, yaşlı bakım merkezleri ile sağlık odaklı gıda üretimi alanlarında uygulanabilir çıktılar sunmasının yanı sıra, bilimsel literatüre özgün katkılar sağlaması bekleniyor.
Harran Üniversitesi, TÜBİTAK destekli bu proje ile yenilikçi, sürdürülebilir ve toplumsal fayda odaklı bilimsel araştırmaları desteklemeye, bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sunmaya kararlılıkla devam ediyor.
Haberler
28/08/2026
Üniversitemizden Sürdürülebilir Gıda Teknolojileri ve Biyomalzeme Alanındaki Yenilikçi Çalışmaların Geliştirilmesine Katkı Sunacak Proje
27/08/2026
Harran Üniversitesine Fotodedektör Teknolojilerinde 3.TÜBİTAK Desteği
24/08/2026
Harran Üniversitesi Erasmus+’ta Rekor Büyüme: Uluslararası İş Birliği Ağı Üç Kıtaya Ulaştı
19/08/2026
Harran Üniversitesine Yoğun İlgi
18/08/2026
Harran Üniversitesi Yeni Bir Döneme Giriyor: YÖK’ten İki Önemli Karar
14/08/2026
Harran Üniversitesi Vox Humanis Korosu, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu ile birlikte Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’ı ziyaret ettiler
14/08/2026
Vali Hasan Şıldak, İsveç’te Dünya Birincisi Olan Vox Humanis Korosu’nu Makamında Kabul Etti
12/08/2026
Harran Üniversitesi’nde Filizlenen Ses Dünyanın Zirvesinde: Vox Humanis ile Rektörlükte Gurur Buluşması
10/08/2026
Harran Üniversitesi Vox Humanis Korosu Kendi Kategorisinde Dünya Birincisi Oldu!
09/08/2026
Harran Üniversitesi’nin Korosu, İsveç’te Ülkemizi Temsil Etti



