Doğu ve Güneydoğu’nun İlk Yutma Bozuklukları Merkezi Üniversitemizde Kuruluyor
Üniversitemiz, bilimsel projelere sağladığı katkılarla bölgenin sağlık altyapısını güçlendirmeye devam ediyor. TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan yeni bir proje ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun ilk Yutma Bozuklukları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin temelleri atılıyor.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Arş. Gör. Dr. Ömer Faruk Yaşaroğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı “İnme Sonrası Yutma Bozukluğu Yaşayan Hastalarda Ağız Açık Yutma Manevrasının Hyolarengeal Elevasyona ve Submental Kas Aktivasyonuna Etkisinin İncelenmesi” başlıklı yutma rehabilitasyonda kullanılmak üzere proje yürütücüsü tarafından yeni geliştirilen Ağız Açık Yutma Manevrası’nın inme hastalarındaki etkisinin araştırılacağı proje, literatüre Türkiye’den kazandırılan ilk manevra olacak.
Multidisipliner bir yaklaşımla hazırlanan projede, Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi İsmail Palalı ve Dr. Öğr. Üyesi Fatih Enzin, Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Veysel Kaya, Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Tülin Gesoğlu Demir, KBB Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Servet Erdemes ve Yazılım Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Harun Çiğ araştırmacı olarak görev alıyor.
Yutma Bozukluklarının Önemi
Yutma bozuklukları, özellikle inme, Parkinson MS gibi nörolojik hastalıklar sonrasında sıkça görülüyor. Hastaların yediği besinlerin akciğere kaçması, ciddi akciğer enfeksiyonlarına ve uzun süreli hastane yatışlarına yol açabiliyor. Bu durum, hastaların burundan veya mideden takılan hortumlarla beslenmek zorunda kalmasına neden oluyor, yaşam kalitesini düşürüyor ve sağlık maliyetlerini artırıyor.
Proje kapsamında, yeni geliştirilen Ağız Açık Yutma Manevrası ile inme sonrası yutma bozukluğu yaşayan hastalarda güvenli yutmanın yeniden kazandırılması hedefleniyor.
Bölgedeki İlk Merkez Olacak
Türkiye genelinde sınırlı sayıda bulunan yutma bozuklukları merkezlerinden biri, bu proje sayesinde Üniversitemizde kurulacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu alanda çalışan bir merkez bulunmadığı için hastalar genellikle Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlere yönlendirilmek zorunda kalıyordu. Hayata geçmesiyle birlikte bölgedeki ilk Yutma Bozuklukları ile ilgili ilk olacak merkez, yutma bozukluğu tedavisinde modern tekniklerle hizmet sunarken, hem bölgedeki hastaların tedaviye erişimini kolaylaştıracak hem de sağlık sektörüne önemli katkılar sağlayacak.

Haberler
13/10/2026
Bozova MYO’da 2026-2027 Akademik Açılış ve İlk Ders Programı Gerçekleştirildi
10/10/2026
Harran Üniversitesinden Uluslararası Bilim Başarısı: 17 Akademisyen Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde
09/10/2026
HARRAN ÜNİVERSİTESİ’NDEN GAZZE’YE ANLAMLI DESTEK: "DİRENİŞTEN DİRİLİŞE AKSA TUFANI"
07/10/2026
“Akademik Yıl” Dünya Şampiyonu Koronun Sesiyle Açıldı
06/10/2026
Harran Üniversitesi Vox Humanis Çok Sesli Korosu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Sahne Aldı
06/10/2026
Bilgiye Yolculuk: Endülüs” Belgeseline Ankara Gordion’dan Ödül!
05/10/2026
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Programımız Akredite Edildi
05/10/2026
BAŞSAĞLIĞI
03/10/2026
Üniversitemizin Dijital Dönüşüm Çalışmaları YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a Sunuldu
02/10/2026
Harran Üniversitesi’nde Zeytin Gen Bankası Açıldı


