Üniversitemiz, bilimsel projelere sağladığı katkılarla bölgenin sağlık altyapısını güçlendirmeye devam ediyor. TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan yeni bir proje ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun ilk Yutma Bozuklukları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin temelleri atılıyor.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Arş. Gör. Dr. Ömer Faruk Yaşaroğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı “İnme Sonrası Yutma Bozukluğu Yaşayan Hastalarda Ağız Açık Yutma Manevrasının Hyolarengeal Elevasyona ve Submental Kas Aktivasyonuna Etkisinin İncelenmesi” başlıklı yutma rehabilitasyonda kullanılmak üzere proje yürütücüsü tarafından yeni geliştirilen Ağız Açık Yutma Manevrası’nın inme hastalarındaki etkisinin araştırılacağı proje, literatüre Türkiye’den kazandırılan ilk manevra olacak.
Multidisipliner bir yaklaşımla hazırlanan projede, Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi İsmail Palalı ve Dr. Öğr. Üyesi Fatih Enzin, Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Veysel Kaya, Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Tülin Gesoğlu Demir, KBB Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Servet Erdemes ve Yazılım Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Harun Çiğ araştırmacı olarak görev alıyor.
Yutma Bozukluklarının Önemi
Yutma bozuklukları, özellikle inme, Parkinson MS gibi nörolojik hastalıklar sonrasında sıkça görülüyor. Hastaların yediği besinlerin akciğere kaçması, ciddi akciğer enfeksiyonlarına ve uzun süreli hastane yatışlarına yol açabiliyor. Bu durum, hastaların burundan veya mideden takılan hortumlarla beslenmek zorunda kalmasına neden oluyor, yaşam kalitesini düşürüyor ve sağlık maliyetlerini artırıyor.
Proje kapsamında, yeni geliştirilen Ağız Açık Yutma Manevrası ile inme sonrası yutma bozukluğu yaşayan hastalarda güvenli yutmanın yeniden kazandırılması hedefleniyor.
Bölgedeki İlk Merkez Olacak
Türkiye genelinde sınırlı sayıda bulunan yutma bozuklukları merkezlerinden biri, bu proje sayesinde Üniversitemizde kurulacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu alanda çalışan bir merkez bulunmadığı için hastalar genellikle Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlere yönlendirilmek zorunda kalıyordu. Hayata geçmesiyle birlikte bölgedeki ilk Yutma Bozuklukları ile ilgili ilk olacak merkez, yutma bozukluğu tedavisinde modern tekniklerle hizmet sunarken, hem bölgedeki hastaların tedaviye erişimini kolaylaştıracak hem de sağlık sektörüne önemli katkılar sağlayacak.
Kaynak: Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü