Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Volkan Bilgili'nin danışmanlığını yaptığı doktora öğrencimiz Süreyya Betül Rufaioğlu’nun yürüteceği “Derin Öğrenme Tekniği Kullanılarak Buğday Çeşitlerinde Uygulanan Farklı Dozlarda Azotlu Gübrelerin Verime Etkisi, Tahmini ve Azot Optimizasyonunun Modellenmesi” başlıklı doktora tezi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1002-A projesi kapsamında kabul edildi.
Halihazırda Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından desteklenen bu doktora çalışması, buğday bitkisinde azotlu gübreleme stratejilerinin optimizasyonu ve derin öğrenme algoritmalarını kullanarak verim tahmin modellerinin geliştirilmesi üzerine odaklanıyor. Proje, drone tabanlı görüntüleme teknikleri ve GreenSeeker, SPAD, LAI gibi çeşitli yer sensörlerinin entegrasyonu ile yüksek doğrulukta verim tahmin modelleri oluşturmayı hedeflemektedir. Bu sayede, bölgede kritik bir tarımsal ürün olan buğdayın maksimum verimini elde etmek için ideal azot seviyeleri belirlenerek, hassas tarım tekniklerinin benimsenmesine katkıda bulunulacaktır.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin çeşitli bölümlerinden ve üniversite dışından seçkin araştırmacıların yer alacağı proje ekibinde; Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü'nden Prof. Dr. Ali Volkan Bilgili, Tarla Bitkileri Bölümü'nden Prof. Dr. İrfan Özberk, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Serdar Çiftçi ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Agronomi Bölümü'nden Dr. Erdinç Savaşlı gibi alanında uzman akademisyenler bulunmaktadır. Bu multidisipliner yaklaşım, projenin tarımsal bilimler ve teknoloji entegrasyonu açısından kapsamlı ve yenilikçi sonuçlar ortaya koymasını sağlayacaktır.
Kaynak: Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü