Hızlı Erişim

Üniversitemizde Tübitak Destekli Yeni Proje İle Salgın Paraziter Hastalıklar Araştırılacak

image

15.8.2024


Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Fadile Yıldız Zeyrek’in yürütücülüğünü üstlendiği TÜBİTAK 1001 projesi, Şanlıurfa’da Leishmaniasis hastalığının göçmenlerle ve 6 Şubat 2023 tarihli büyük deprem felaketiyle değişen epidemiyolojisini incelemeyi amaçlıyor. "Şanlıurfa’da Leishmaniasis: Göçmenlerle ve Büyük Deprem Felaketiyle Değişen Epidemiyolojinin Moleküler ve Biyoinformatik Yöntemlerle Analizi, Sağlığa Yönelik Risklerin Değerlendirilmesi" başlıklı proje, bölgedeki sağlık risklerini değerlendirmeyi hedefliyor.

Leishmaniasis, dünya genelinde 98 ülkede endemik olarak görülen ve milyonlarca insanı etkileyen bir paraziter hastalık olarak biliniyor. Türkiye'de en yaygın hastalığı olan Şark çıbanı, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıkça karşılaşılan, ciltte skar bırakan lezyonlarla tanınıyor. Tarih boyunca bu hastalığın endemik olduğu şehirlerden biri olan Şanlıurfa, son yıllarda Suriyeli göçmen akını ve büyük deprem felaketi nedeniyle hastalığın yayılımında önemli değişikliklere tanık oldu.

Projede, Şanlıurfa’da Şark çıbanı tanısı almış hastalardan izole edilen parazitler moleküler tanı ve biyoinformatik yöntemlerle incelenecek. Bu sayede, göçmen akını ve deprem sonrası şehirdeki Leishmaniasis salgınındaki değişiklikler gözlemlenecek ve dirençli olgularda tanı ve tedavi için yeni gen bölgeleri araştırılacak. Uzun vadede, Leishmaniasis’in tanı ve tedavisine yönelik yenilikler geliştirilmesi hedefleniyor.

Proje ekibinde, Üniversitemizden Dr. Öğr. Üyesi Salim Yakut ile Arş. Gör. Dr. Arjen Ulaba, Arş. Gör. Dr. Ayşegül Alataş Eroğlu, Acıbadem Üniversitesi'nden Prof. Dr. Özgür Kurt, Prof. Dr. O. Uğur Sezerman ve Arş. Gör. İbrahim Sertdemir yer alıyor.

 

Kaynak: Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü