Uluslararası bir program olan Prima-Med tarafından açıklanan proje sonuçlarına göre Üniversitemiz önemli başarılara imza attı.
Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümü doktora öğrencimiz Şükrü Esin’in ortak olduğu SAPHIRA ve CYCLEOLIVE adlı projeler, Prima-Med Programı tarafından kabul edildi.
MetaMeta Anatolia öncülüğünde halihazırda yürütülmekte olan MAGO (Mediterranean wAter management solutions foa sustainable aGriculture supplied by an online collaborative platform) VE MED4PEST (Mediterranean alliance for ecological PEST management) projeleri yanı sıra kabul almış diğer iki proje, gıda sektöründe sürdürülebilirlik ve inovasyon konusunda önemli birer kilometre taşı olma potansiyeline sahip.
Prima-Med Programında ‘Sustainable Antimicrobial Packaging based on a Healthy Intelligent Renewable Approach’ Uluslararası ARGE projesi ile tarımsal atıkların kullanılmasıyla geliştirilecek anti-mikrobiyal ambalaj sistemleri ve nano yenilebilir kaplamalar ile gıda ürünlerinin raf ömrü uzatılması planlanıyor. Ayrıca Geliştirilecek ambalaj teknolojileri, meyvelerin raf ömrünü artırarak tüketiciye daha uzun süre sağlıklı ürünler sunmayı hedefliyor
Bu proje konsorsiyumu Ilaria Cacciotti (University “Niccolò Cusano” (UNICUSANO), Roma İtalya) Katya Carbone, (Consiglio per la ricerca in agricoltura e l’analisi dell’economia agrarian- Research Centre for Olive, Fruit and Citrus Crops (CREA OFA) İtalya) Jorge F. Fernández-Sánchez (Universidad de Granada (UGR), Facultad de Ciencias -Departamento de Química Analítica İspanya) María Carmen Garrigós (Universidad de Alicante (UA) - Facultad de Ciencias - Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología İspanya) Haythem Ghazouani (Laboratoire de recherche en Informatique, Modélisation et Traitement de l’Information et de la Connaissance (LIMTIC), Université de Tunis El Manar, Institut Supérieur d’Informatique Tunus) Hebat-Allah S. Tohamy National Research Centre (NRC) Mısır) Sukru Esin ( MetaMeta Anatolia (MetaMeta Anatolia, Türkiye) olmak üzere 7 partnerden oluşmaktadır.
Kabul edilen ‘ReCYCLing OLIVE oil extraction byproducts for sustainable agricultural practices in the Mediterranean region’ isimli ikinci proje ile zeytinyağı üretimi sırasında ortaya çıkan katı atıklardan biyo-polimer elde edilmesi amaçlandı. Zeytin prinasından elde edilecek biyo-polimer, çevre dostu bir malzeme olarak tarım sektöründe kullanılacak. Proje, zeytin yağı üretimi sırasında ortaya çıkan katı atıkları değerlendirerek biyo-kömür (biochar) üretimi ile sürdürülebilir bir döngü oluşturmayı amaçlıyor. Bu projenin konsorsiyumunda ise Faissal Aziz (University of Cadi Ayyad, Fas ), Giordani Edgardo (University of Florence İtalya ), Maria Concetta Bruzzoniti University of Turin, İtalya), Jens Christian Nejstgaard, (Forschungsverbund Berlin e.V. Almanya), Jose Antonio Pascual Spanish National Research Council, İspanya ), Emad Al-Karablieh, (University of Jordan, Ürdün), Şükrü Esin (MetaMeta Anatolia, Türkiye), Amine Elleuch, (University of Sfax, Tunus), Rabia Benaddi, (Hydraulic Basin Agency of Tensift Fas) partnerler ile çalışılacaktır.
Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Mustafa Değirmenci, Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Eyyüp Karaoğul ve Ziraat Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Selçuk Söylemez, sürdürülebilirlik ve inovasyonun ön planda olduğu uluslararası ARGE projelerine katkıda bulunacaklar.
Hocalarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.